Geluk zit vanbinnen

Geluk zit van binnen - Schrijfgeluk

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_post_title _builder_version=”4.11.4″ _module_preset=”default” title_font=”Chloe||||||||” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″ width=”100%” max_width=”100%”][/et_pb_post_title][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row column_structure=”2_3,1_3″ _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.11.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

We willen het allemaal. Gelukkig zijn! We streven naar geluk. We moeten eerst een aantal zaken van ons lijstje strepen voordat we gelukkig zijn. Wat dacht je van:

  • Eerst moet ik een leuke baan hebben, dan ben ik gelukkig.
  • Als ik een man en kinderen heb, ben ik gelukkig.
  • Als ik dat huisje in de duinen heb ben ik gelukkig.
  • Als ik mijn Volkswagenbusje heb, dan voel ik me vrij en ben ik gelukkig.

Zie je de gemene deler van bovenstaande factoren van geluk? Het zijn allemaal externe factoren. Zij gaan er niet voor zorgen dat je gelukkig wordt. Niet voor niets zijn sommige miljonairs doodongelukkig. Terwijl ze alles hebben. Ze kunnen kopen wat ze willen, ze hebben een fijn gezin en een mooi huis. Allemaal externe factoren.

Oplappen en doorrrr

Ik heb het zelf ook ondervonden. Niet als miljonair. Maar gewoon als doodnormale deerne, zoals we hier in het oosten zeggen.

Alles had ik wat mijn hartje begeert. Een vaste baan, een leuke vent, een leuk salaris, fantastische vrienden. Later ook nog geweldige kinderen. Toch presteerde ik het doodongelukkig te zijn en tot drie keer onderuit te gaan met een burn-out. Hoe dan. Ik had toch alles wat ik wilde.

Toch keek ik niet naar mijn gelukscore. Ik mocht niet miepen. Ik had het goed voor elkaar. Er zijn namelijk genoeg vrouwen die het veel zwaarder hebben. Tenminste dat vertelde ik mezelf. Bij de psychologen en psychotherapeuten waar ik vervolgens naar toe ging werd daar ook niet over gepraat.

Zij benaderen het vanuit een ander perspectief. Eentje waar ik, achteraf gezien, niet bij gebaat was. De sessies deden z’n werk wel. Ik werd weer opgelapt en kon er weer een paar jaar tegen. Het was alleen een pleister tegen het bloeden. De oorzaak van de wond werd niet grondig aangepakt.

Laagjes afpellen

Er wordt tijdens dit soort sessies kort stil gestaan bij wat de oorzaak kan zijn. In wat voor een gezin ben je opgegroeid, hoe is de huidige thuissituatie, hoe gaat het op je werk. Deze drie onderwerpen worden aangesneden. Uiteindelijk zat bij mij het probleem op werkvlak. Te hoge werkdruk, te perfectionistisch etc.

Tijdens cognitieve gedragstherapie werd mij geleerd hoe ik anders tegen situaties/ problemen aan kan kijken. Deze therapie gaat ervan uit dat niet zozeer de gebeurtenis het probleem is, maar iemands gedachten en gedrag.

Ik werd dus wel weer opgelapt. Maar die angel bleef erin zitten. Het gif van mijn gedachten bleef zich verspreiden door mijn lichaam. Hierdoor werd ik opnieuw hard geraakt. Toch werd er geen andere vorm van therapie toegepast. Ik leerde veel van het anders kijken naar situaties. Maar die negatieve gedachten komen ook ergens vandaan. Het werd tijd om laagjes af te pellen.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://www.schrijfgeluk.nl/wp-content/uploads/2021/10/Geluk-zit-vanbinnen-Schrijfgeluk.png” title_text=”Geluk zit vanbinnen – Schrijfgeluk” _builder_version=”4.11.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.11.4″ _module_preset=”default” header_text_color=”#457C83″ header_3_text_color=”#457C83″ global_colors_info=”{}”]

Schrijftherapie

Ik leerde mezelf een nieuwe therapie aan. De bedrijfsverpleegkundige tijdens mijn laatste burn-out adviseerde iedere dag een uur te bewegen, een uur te piekeren en een uur iets leuks voor mezelf te doen. De rest van de tijd mocht Netflixen en niksen als ik dat wilde. Je moet jezelf tenslotte ook de tijd en ruimte geven om je opgebrande lijf te laten herstellen.

Een uurtje piekeren dus. Ik ging gelijk al piekeren over hoe ik toch in vredesnaam een uur moest gaan piekeren. Ga ik dan op een stoel zitten en laat ik de piekergedachten toe? Of moet ik iets anders doen. Ik had geen idee. Totdat ik me bedacht wat me zo goed had geholpen tijdens moeilijke perioden: schrijven.

Ik kan natuurlijk mijn gedachten ook op papier zetten. Misschien ga ik wel iets van verbanden zien. Dit werkte zo goed voor mij. Ik kon vrijuit praten. Het papier luisterde en oordeelde niet. Het was zo fijn om alles van me af te schrijven. Ik kreeg gelijk meer ruimte in mijn hoofd. Ik las terug wat ik had opgeschreven en kwam tot de conclusie dat het niet alleen aan de werkgever lag. Ik kon zelf ook andere keuzes maken. Het anders naar de situatie kijken had ik tijdens de therapie al geleerd, maar nu kwam het ook echt binnen.

Mindset en overtuigingen

Ik ging me verdiepen in mindset en overtuigingen. Ik kwam erachter dat ik een paar overtuigingen van huis uit had meegekregen waar ik niks mee kan. En die ook niet waar zijn. Ik leerde dat ik mijn eigen waarheid kan creëren.

Door het schrijven leerde ik mezelf steeds beter kennen. Iedere keer dat een bepaald onderwerp mij raakte, klom ik in de pen. Die moest uitsluitsel geven. Oh my god wat was/ ben ik mezelf aan het saboteren. Nog steeds saboteer ik mezelf. De laagjes worden afgepeld, maar er zijn er nog heel wat te gaan voordat ik bij de kern ben. En dat is oké. Het is echt een fantastisch proces, waar ik echt heel blij van wordt.

Geluk zit vanbinnen

Door het afpellen van die laagjes zie ik steeds meer in dat het geluk inderdaad van binnen zit. Ik ben me ervan bewust dat ik nog in de modus zit: als ik succesvol ben, dan ben ik gelukkig.

Daar wil ik vanaf. Ik wil echt dat geluk vanuit de kern ervaren. Dan draagt alles wat extern is bij aan mijn geluk. Maar ik ben er niet afhankelijk van.

 

Als ik gelukkig ben, dan ben ik succesvol!

 

Dat wordt mijn nieuwe mantra. Ik ben begonnen aan een lijst met dingen die mij geluk brengen. Deze vul ik de komende tijd aan. Ik merk dat het geluk bij mij in de kleine dingen zit. Geen groot duur huis of een dure auto. ’s Ochtends wakker worden in een warm bed, een lekker kopje thee, mijn heerlijke schrijfmomenten, het struinen door de bossen. Niets hoeven. Love it!

Ik ben razend nieuwsgierig wat er op jouw geluk lijst staat. Deel het met me. Hieronder in de comments of mail me info[at]margreetstegeman.nl

Enjoy your day.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_team_member name=”Margreet Stegeman” image_url=”https://www.schrijfgeluk.nl/wp-content/uploads/2021/09/Margreet-Stegeman-9.png” _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” header_font=”Amsterdam Three||||||||” header_text_color=”#C2931A” header_font_size=”26px” body_font=”Poppins||||||||” body_text_align=”justify” body_text_color=”#457C83″ body_font_size=”11px” text_orientation=”justified” background_layout=”dark” global_colors_info=”{}”]

 

Hey, it’s me Margreet.

Samen met mijn mannen en labrador Pepper woon ik in het prachtige Broekland.

Drie burn-outs, het verliezen van ons eerste zoontje, zelfdoding van een dierbare en het overlijden van mijn vader hebben ervoor gezorgd dat ik van elke dag een feestje wil maken. Op mijn eigen manier!

Ik heb besloten mijn eigen vrijheid te creëren. Ik geloof erin dat vrijheid in je zit. Om die vrijheid te ervaren schrijf ik. Met de hand in mijn journal en hier op dit plekje op het world wide web. Mijn schrijfgeluk!

Schrijfgeluk is mijn missie. Schrijven onderdeel laten zijn van jouw dagelijks leven. Schrijven kan ook voor jou levens transformerend zijn. Jouw mooiste en gelukkigste leven creëren, alleen door te schrijven.

[/et_pb_team_member][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *