Oordeel niet te snel

Oordeel niet te snel - Schrijfgeluk

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_post_title _builder_version=”4.13.1″ _module_preset=”default” title_font=”Chloe||||||||” background_enable_image=”off” width=”100%” max_width=”100%” global_colors_info=”{}”][/et_pb_post_title][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row column_structure=”2_3,1_3″ _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.14.2″ _module_preset=”default” header_text_color=”#457C83″ header_2_font=”Chloe||||||||” header_2_font_size=”27px” header_3_font=”Poppins||on||||||” header_3_text_color=”#C2931A” header_3_font_size=”18px” header_3_letter_spacing=”2px” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″]

Gisteren lag ik ziek op de bank te zappen. Tot mijn oog viel op het programma My 600LB Life. Meestal zap ik snel door. Maar nu bleef ik toch even kijken. Ik kreeg een echt aha moment.

De betreffende mevrouw met flink overgewicht zat bij een arts voor een maagverkleining. Tenminste dat maakte ik eruit op. Het begin stukje had ik niet gezien. Het gesprek dat ontstond vond ik super interessant. De mevrouw in kwestie wilde graag een operatie. Ze baalde ervan dat ze zo dik is.

De dokter zegt, heel terecht, ik kan je wel opereren. Maar dat verandert niets aan je eetpatroon. Dat moet je ook aanpassen. Een operatie helpt niet met je drang naar (ongezond) voedsel. Toch was deze mevrouw er van overtuigd dat deze operatie alles voor haar zou veranderen.

Eerlijkheid duurt het langst

De arts vertelde dat ze haar eetpatroon ook moet aanpassen. En vraagt of ze daartoe bereid is. Zij is vooral gefocust op die operatie. Die haar moet gaan redden. Ze is niet eerlijk tegenover de arts en zichzelf. Als ze het hebben over wat ze op een dag eet schudt de dokter zijn hoofd. Je kunt niet zo dik worden van wat je nu opnoemt.

Dit is echt een mooi voorbeeld van je verantwoordelijkheid nemen. Of eigenlijk niet nemen. Zie jij het ook? Wat hier ‘mis’ gaat?

Ik had mijn oordeel al klaar

Eerlijk gezegd had ik mijn oordeel al klaar. Hoe kan ze het nou zo ver laten komen? Waarom is ze niet eerlijk tegen de arts? En denkt ze nu echt dat een operatie gaat helpen?
Toch liet ik al snel het oordeel los. Ik zag wat er aan de hand was. En we doen het allemaal. Nou ja bijna iedereen dan. Ik ook.

De sleutel tot verandering

Ze nam geen verantwoordelijkheid voor haar situatie. Ze zocht de oplossing buiten zich. En van oordelen schoot ik in de stand dat ik wel tegen haar wilde schreeuwen. Niet om haar uit te schelden hoor. Zeker niet. Ik wilde haar wel door de tv trekken en overtuigen dat ze zelf de sleutel in handen heeft om het te veranderen.

Zoals we dat allemaal hebben. We hebben allemaal de kracht om zelf onze levens te leven zoals we dat willen. Door dit programma werd ik ook weer even met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik moet niet alleen maar bezig zijn met de oplossing buiten mezelf zoeken. Als ik dit heb, dan kan ik dat bereiken. Als Jantje zus doet, dan voel ik mij beter. Oehhhh, in die valkuil ben ik al zo vaak gestapt.

Ga de confrontatie aan, gun jezelf dat

Als de dame uit het programma eerlijk is tegen zichzelf. Onder ogen komt wat ze dagelijks naar binnen werkt. De confrontatie aangaat, dan alleen gaat er iets veranderen. Als ze alleen die maagverkleining aangaat zal dat niet werken. Misschien voor even, maar uiteindelijk zal ze de operatie de schuld geven dat het toch niet is gelukt.

Zoals ik iedere keer mijn werkgevers de schuld gaf van mijn burn-outs. Terwijl ik het toch echt helemaal zelf had gedaan. Ik mag niet oordelen over een ander, als ik zelf geen haar beter ben. Zij deed het met eten. Er zat geen stop op. Ik deed het met niet naar mezelf luisteren. En het pad volgen dat niet bij mij paste. Hierdoor kwam ik in een burn-out terecht. Dit kost de maatschappij ook geld, het kostte mijn werkgever geld. Maar nog veel erger. Het kostte mijn gezin tijd met een leuke en gezellige moeder en vrouw.

Verantwoordelijk, geen schuld

Ik voel me niet schuldig. Maar ik weet wel dat ik verantwoordelijk ben om de beste versie van mezelf te zijn. Dus: who’s in?! Laten we verantwoordelijkheid nemen voor wat er in ons leven afspeelt. Dat geeft je gelijk de kracht om te veranderen wat je nu niet aanstaat. Je hebt er niets of niemand voor nodig. En dit is gelijk een reminder voor mezelf.

Let’s do this. Laten we het leven vieren. Ik vier mijn vrijheid en de joy die het me geeft. Wat vier jij?

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_team_member name=”Margreet Stegeman” image_url=”https://www.schrijfgeluk.nl/wp-content/uploads/2021/09/Margreet-Stegeman-9.png” _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” header_font=”Amsterdam Three||||||||” header_text_color=”#C2931A” header_font_size=”26px” body_font=”Poppins||||||||” body_text_align=”justify” body_text_color=”#457C83″ body_font_size=”11px” text_orientation=”justified” background_layout=”dark” global_colors_info=”{}”]

 

Hey, it’s me Margreet.

Samen met mijn mannen en labrador Pepper woon ik in het prachtige Broekland.

Drie burn-outs, het verliezen van ons eerste zoontje, zelfdoding van een dierbare en het overlijden van mijn vader hebben ervoor gezorgd dat ik van elke dag een feestje wil maken. Op mijn eigen manier!

Ik heb besloten mijn eigen vrijheid te creëren. Ik geloof erin dat vrijheid in je zit. Om die vrijheid te ervaren schrijf ik. Met de hand in mijn journal en hier op dit plekje op het world wide web. Mijn schrijfgeluk!

Schrijfgeluk is mijn missie. Schrijven onderdeel laten zijn van jouw dagelijks leven. Schrijven kan ook voor jou levens transformerend zijn. Jouw mooiste en gelukkigste leven creëren, alleen door te schrijven.

[/et_pb_team_member][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *