My heart will go on

My heart will go on - Schrijfgeluk

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_post_title _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” title_font=”Chloe||||||||” global_colors_info=”{}”][/et_pb_post_title][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row column_structure=”2_3,1_3″ _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.11.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

My heart will go on. Het nummer van Celine Dion klinkt in mijn hoofd. Mijn hart is het centrum geworden van alles. Op meerdere vlakken is het hart ‘ineens’ prominent aanwezig in mijn leven. Nu geloof ik niet in toeval. Ik weet dat dit een teken is dat ik er meer op mag intunen.

Al een tijdje roep ik: volg je hart. Aan iedereen die het maar wil horen. Er zijn zoveel momenten geweest de afgelopen jaren waarin ik heb gezien hoe belangrijk het is. Toch viel er vanochtend tijdens het journallen een kwartje. Het hart is het centrum, maar je aandacht alleen richten op je hart gaat je op den duur problemen opleveren.

Hoofd, hart en lijf

Je hart kan alleen optimaal functioneren als je er goed voor zorgt. Daarom is het belangrijk dat alles in balans is. Het hart moet voorzien worden van voldoende zuurstof en bloed om haar werk goed te kunnen doen. Om die toevoer goed te laten verlopen is het belangrijk dat je een gezond lijf hebt. Maar ook gelukkig zijn zorgt ervoor dat je hart het naar haar zin heeft.

Je hoofd, hart en lijf moeten dus de juiste balans hebben. Niet te veel stress en gezonde voeding. En natuurlijk voldoende bewegen.

Letterlijk en figuurlijk

Dat laatste geldt voor het hart dat in je borstkas klopt, maar ook het hart waarbij je naar je gevoel gaat. Het hart waar je over spreekt als je je intuïtie volgt.

Met het overlijden van mijn vader aan een hartinfarct ben ik weer aan het denken gezet. Hoe belangrijk het is om goed voor je lijf te zorgen. En dus voor mijn hart. Mijn vader zorgde niet heel goed voor zijn lijf. Voor mij een reden om het wel te doen. Ondanks dat het vooral in de mannelijke lijn van de familie voorkomt ben ik er ook bewust mee bezig.

Oorzaken van een hartinfarct kunnen zijn: overgewicht, roken, drinken, stress, hoge bloeddruk. Aangezien mijn vader en zijn vader al op jonge leeftijd (65 en 59 jaar) zijn overleden aan een hartinfarct ben ik extra alert. Mijn moeder kampt al een hele tijd met een hoge bloeddruk. Het is dus goed om goed voor mezelf te zorgen.  

Gezonde leefstijl

Niet alleen gezonder eten en bewegen is belangrijk. Ontspannen en het verminderen van stress ook. Gezond eten en bewegen vind ik een makkelijke opgave. Dat is een kwestie van doen. Het mentale stuk zorgt voor meer uitdaging. Ik kan genoeg manieren om te ontspannen. Maar alleen met een gezellige middag met vriendinnen, een bezoekje aan de schoonheidsspecialist of een fijne wandeling kom je er niet. Het draagt zeker bij aan stressvermindering, maar of het voldoende is.

Mindset is een heel belangrijke factor in een gezonde levensstijl. Gedachten kunnen je letterlijk ziek maken. Mijn burn-outs zijn daar een voorbeeld van. Zorg voor een opgeruimd hoofd zonder al te veel bullshit. Dat is een stukje lastiger dan het eten van fruit en groente. En het maken van een lange wandeling. Het is ontastbaar, maar zo belangrijk om het gesprek met jezelf aan te gaan.

In gesprek met mezelf

In gesprek gaan met jezelf kun je bijvoorbeeld doen via een psychotherapeut. Zij kunnen je helpen om boven water te krijgen waar het ‘mis’ gaat in je mind. Maar wat mij heel goed helpt is schrijven in mijn journal. Het zal je vast niet verbazen.

Gisteren liep ik vast. Ik wilde verder met mijn boek. Maar het lukte niet. Ik kreeg niet helder waar het aan lag. Vanochtend had ik een gesprek met mijn ego. We hadden een hele duidelijke conversatie. Het vloeide zo uit mijn pen. Dat kan intunen op jezelf teweeg brengen. Het was echt een mooi gesprek. Ik kreeg heel inzichtelijk waar mijn gevoel en mijn hoofd niet op één lijn zitten. Heel bijzonder.

Dit vaker doen en inzien dat je gedachten niet van jou zijn, kan heel goed helpen bij het creëren van rust in je hoofd. En dus ook in je hart.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_team_member name=”Margreet Stegeman” image_url=”https://www.schrijfgeluk.nl/wp-content/uploads/2021/09/Margreet-Stegeman-9.png” _builder_version=”4.10.8″ _module_preset=”default” header_font=”Amsterdam Three||||||||” header_text_color=”#C2931A” header_font_size=”26px” body_font=”Poppins||||||||” body_text_align=”justify” body_text_color=”#457C83″ body_font_size=”11px” text_orientation=”justified” background_layout=”dark” global_colors_info=”{}”]

 

Hey, it’s me Margreet.

Samen met mijn mannen en labrador Pepper woon ik in het prachtige Broekland.

Drie burn-outs, het verliezen van ons eerste zoontje, zelfdoding van een dierbare en het overlijden van mijn vader hebben ervoor gezorgd dat ik van elke dag een feestje wil maken. Op mijn eigen manier!

Ik heb besloten mijn eigen vrijheid te creëren. Ik geloof erin dat vrijheid in je zit. Om die vrijheid te ervaren schrijf ik. Met de hand in mijn journal en hier op dit plekje op het world wide web. Mijn schrijfgeluk!

Schrijfgeluk is mijn missie. Schrijven onderdeel laten zijn van jouw dagelijks leven. Schrijven kan ook voor jou levens transformerend zijn. Jouw mooiste en gelukkigste leven creëren, alleen door te schrijven.

[/et_pb_team_member][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *